och om, vad är skillnaden...

Det finns så galet många alternativ att välja mellan när det kommer till sadelpaddar att det kan vara svårt att veta vad det är man behöver och vilket alternativ som är bäst.

Första frågan vi ställer oss är om det ens är nödvändigt med en sadelpad, och kanske inte. Det här är en fråga som kan skapa svallvågor på internet och på FB, p g a hur olika vi ser på saker och ting.

Ligger sadeln perfekt, så att den inte stör hästen, skapar skav, hudknutor eller någon form av tryck, ja då kan du leva utan en sadelpad. Se då bara till att du har ett schabrak som har en paddning som ger tillräckligt skydd.
Även om en ryggsäck är väl balanserad, så skapar den efter tid ett visst tryck som du behöver skydda din kropp mot.

Förespråkarna till sadelpadden talar om tryckfördelning, anpassning och korrigering men också att upplevelsen för hästen påverkas positivt.
Belackarna säger att det enda som gäller är att sadeln är perfekt anpassad efter hästen, då dagens sadlar är tillräckligt bra för att ge häst och ryttare den bästa känslan.

Om det gör skillnad för ryttarens hjälpgivning och upplevelse diskuteras också livligt. Här är det lite lättare att säga vad som är rätt eller fel, prova! Därefter vet du själv.

Oavsett vad du principiellt tycker så ser vi att marknaden är full av alternativ att välja mellan och Hogsta Ridsport har naturligtvis ett ganska stort sortiment/utbud av sadelpaddar främst för dressyr men de flesta fungerar även för hopp eller går att beställa hem. 

Vår rekommendation kommer alltid vara, att det viktigaste är hur sadeln är inpassad, det är nummer ett i alla lägen. Vi vet dock att alla hästar är inte lika "lätta" att anpassa en sadel till och att modellerna eller plånboken kan sätta stopp för vad som är möjligt/rimligt och då står man där med ett nytt val att ta, vilken sadelpad skall det i så fall vara.

Gennerellt kan man säga att en jämn fårskinnspadd lyfter sadeln lika mycket överallt och att anpassningen inte påverkas av sadelpadden, det är sant till kanske 90% skulle jag tro. Nu är det hästar vi håller på med och en mängd olika varianter på hästarnas konstruktion på rygg, make, längd samt form och då blir det inte riktigt så enkelt längre. Men lite generellt kan vi säga så, med vissa undantag...

Fördelen med en fårskinnspad gentemot mycket annat är materialet, där ullen har en naturlig spänst, kan absorbera stora mängder fukt innan den naturliga luftbarriären täpps till samt att den ger väldigt lite friktion.

De flesta gelpaddar har en tryckfördelande funktion och har under årtionden använts mot liggsår på sjukhus, dessa paddar tar inte heller så stor plats under sadeln. Idag finns det även ett stort antas gelpaddar med antislip för att hindra att sadeln glider och flyttar sig under ridning. Ja, en väl inpassad sadel kan också hindra det, för det mesta... men om hästen har en bra rygg men en förfärlig sadelgjordsstad, då spelar det nästan ingen roll vad man gör.

Memory foam anpassar sig efter hur trycket är och tar effektivt upp stötar. Dessa paddar kan även jämna ut trycket om sadeln inte passar perfekt. Tempur har en väldigt likartad egenskap.

Behöver du korrigera sadeln av någon anledning så finns det paddar i fårskinn från EA Mattes med fickor som gör att du kan fylla på med material (filtpaddar) där det behövs för att uppnå balans. Acavallo har även ett brett utbud med gelpaddar som kan lyfta fram eller bak, beroende på var det behövs.

Om du anpassar din sadel till din häst med en sadelpad, var då noga med att du inte flyttar trycket till någon annan plats. T ex om du fyller på mer fram än det finns utrymme för så finns risken att det blir ett för stort tryck bak, likväl som vice versa fyller du på bak, så kan sadeln komma att landa för hårt fram. 

Hos oss på Hogsta Ridsport har vi fokuserat på EA Mattes och Acavallos produkter då de har ett brett sortiment som täcker många olika hästars behov. Du finner även sadelpaddar från Animo, Prestige och den populära trapeziumpadden från Eskadron. Precis som de flesta andra anser vi dock att en väl utprovad sadel är en förutsättning för ett optimalt resultat. Vi önskar dig lycka till med att lösa din hästs behov.

Här finner du hela vårt breda sortiment av sadelpaddar.