• Leverans inom 2-4 dagar
  • Stort utbud på foder
  • Stort utbud på tillskott.
Att tänka på när du ska köpa ridstövlar
Lär dig mer

Att tänka på när du ska köpa ridstövlar

Inlägget skrivet av Eva Perninge - 2023-12-30

Att köpa nya ridstövlar är en stor och viktig investering, därför är det av största vikt att det blir så bra det kan bli, i förhållande till det du är villig att betala.

Här är några faktorer att tänka på när du väljer ridstövlar:

1. Säkerhet: 

En grund för att ett par stövlar skall kunna betraktas som ridstövlar är att de skall ha en utformning som ger stöd till foten och ankeln. Ridstöveln skall också ha en ordentlig klack för att förhindra att foten glider genom stigbygeln, foten på ridstöveln får inte heller vara för bred, så att den inte kommer in i stigbygeln eller ännu värre fastnar där.

2. Storlek och passform:

Det här är något du som konsument oftast behöver få hjälp med då det kan vara avgörande för att få rätt storlek och passform. En väl utprovad eller måttad ridstövel gör att den fungerar optimalt med att hjälpa och ge bra support i ridningen men också för att undvika skavsår och obehag. Ridstövlar bör vara nära men inte för tighta, de skall vara höga men inte för höga. Du bör kunna röra tårna men de ska inte vara för lösa.

3. Material:

Ridstövlar är oftast tillverkade av läder men idag finns även veganska eller syntetiska material att tillgå. Läder är absolut vanligast då dess positiva egenskaper fortfarande står högt i kurs såsom att materialet är mer andningsbart och formar sig efter foten över tid. Syntetiska material kan vara billigare, lättare att rengöra och underhålla.

4. Stöd: 

En av de viktigaste effekterna med att använda ridstövlar är det extra stöd och support en ridstövel ger dig i ridningen. Särskilt om du rider ofta eller under långa perioder är det viktigt att dina stövlar ger tillräckligt med stöd för foten och vristen. Dressyrstövlar har därför ofta en förstärkt "hård" utsida medan hoppstöveln är mjukare men görs oftast tightare för att ge ett annat typ av stöd, samtidigt som de är mer följsamma.

5. Stängningssystem och dragkedjans placering:

Ridstövlar tillverkas med olika typer av stängningssystem, oftast med dragkedja men även snörning blir mer vanligt. Dragkedjans placering är beroende av vilken modell på ridstövel du väljer. Om du vill ha en stövel som är riktigt tight i vristen så har de oftast dragkedjan bak av den enkla anledningen att det annars inte skulle gå att få i foten i ridstöveln.
Till exempel hoppstövlar som är riktigt tighta i vristen och dessutom mjuka behöver ha dragkedjan bak, här kan även snörning över fotleden vara ett måste för att en fot med lite högre fotvalv skall få plats att komma in i stöveln. En poloridstövel har ofta dragkedjan mitt fram, vilket också gör att den kan vara lite smalare i ankeln medan en dressyrstövel som man vill ha hårt skaft på har dragkednjan på insidan fram, dår den är mest diskret och sitter mest skyddad. Det gör att den stöveln i grunden är betydligt vidare i vristen än en hoppstövel.
Du skall välja det som du tycker är din stil, är mest bekvämt och hållbart för dina behov.

6. Användningsområde:

Inom ridning finns det flera olika discipliner, och vissa stövlar är bättre lämpade för vissa aktiviteter som tidigare beskrivits. Är du en tävlingsryttare inom något gebit, så kommer ditt val med säkerhet bli mot den typiska hopp- eller dressyrstöveln beroende på vilken diciplin du rider. Men du kanske är en ridskoleelev eller rider mest i skog och mark, ja då finns det andra parametrar att ta hänsyn till. Du kanske vill ha en stövel som är tåligare eller att den skall vara lite mindre hård eller tight, oavsett så kommer du kunna hitta en stövel som matchar dina önskemål.

7. Underhåll och rengöring:

Ridstövlar är en stor investering och då är det viktigt att ta hand om dem på bästa sätt. För att ridstövlarna skall hålla länge så kräver de regelbunden rengöring och underhåll för att du hålla dem i gott skick. Från oss på Hogsta Ridsport får du alltid med skötselråd när du köper ett par ridstövlar, dock kan vi säga att principen är att rengöra med fuktig trasa, återfetta samt skydda med skokräm. Ett tips: Använd bara ridstövlarna vid ridning, övrig tid i stallet, använd ett par tåliga stallskor.

8. Budget:

Ridstövlar finns i väldigt många olika prisklasser. Det bästa är att ha en klar budget och försök hitta stövlar som uppfyller dina krav inom den budgeten. Har du en "lägre" budget så kommer du förmodligen få göra avkall på vissa detaljer såsom att göra måttändringar, få andra material eller specifika dekorationer på stövlarna.
Med den lägre budgeten kan du ändå få stövlarna måttanpassade inom vissa ramar och det är här som vi i butiken kan hjälpa dig med både måttagning och råd.
Med en högre budget kan du får dina ridstövlar helt måttändrade (inom ramen för vad modellen klarar), få andra material ochj mängder av dekorationer.
Oavsett vilken budget du har eller väljer för dina ridstövlar så är det alltid bäst att vända dig till en butik med mer än ett varumärke och som är van med att arbeta med måttagning. 

9. Varumärkesskillnader:

Är det då skillnad mellan de olika varumärkena, JA, det är faktiskt ganska stor skillnad och vilket varumärke man föredrar är mer beroende av fotens form och vilken typ av ridtövel man gillar bäst än kvalitetsskillnader. Såklart att de mer exklusiva ridstövlarna har ett finare läder och är mer arbetade än de mindre dyra ridstövlarna.
Att prova flera olika märken och modeller är ofta det bästa sättet att hitta de ridstövlar som passar dig bäst. Ridstövlar är en personlig investering, och det är viktigt att hitta de som ger dig bästa möjliga komfort och stöd under din ridutövning.

10. Måttbeställa eller måttändra:

Att måttbeställa sina ridstövlar tycker vi att man alltid skall göra och det kan göras i alla prisklasser. Det är här man kan behöva göra lite avkall på exaktheten när man väljer ett billigare alternativ. När kan det då vara aktuellt med måttändringar? Ja, om dina mått inte finns som standard på det varumärke du väljer, att formen på ditt ben är utanför standardformen, till exempel om du har väldigt smala ben, så att måtten runt dina knän är vidare än ditt vidaste vadmått, om du istället har en vidare vad och att även knät är vidare än "standard" formen på ridstövlarna. Det kan också vara så att du har olika storlek på fot eller vad, men också att du har extra långa eller korta ben. Läs mer om att göra måttbeställda ridstövlar!

11. Billigaste och dyraste ridstövlarna:

Hos oss är det billigaste alternativet Linus Slim och därefter hela Linus serien från Cavallo. Dessa stövlar är omåttligt populära som allround- eller ungdomsridstövlar men även för ryttare som kanske inte tävlar eller rider varje dag.
När blir då ett par ridstövlar de dyraste, ja det blir de efter materialändring, tillägg för mått och för extra dekorationer. En standard hopp- eller dressyrstövel är inte så fasligt dyra. Hopp startar på ca 5000kr medan ett par dressyrstövlar på knappa 7000kr, men med lite tillägg så kan du komma upp i betydligt högre belopp.

Oavsett behov, budget, utmanigar och allt annat så älskar vi på Hogsta ridstövlar och hjälper dig mer än gärna när det är dags för ett par nya. Här kan du se hela vårt utbud när det gäller ridstövlar! Filtrera, inspireras, välj och vraka... när du känner dig redo kom till oss.

Kontakta gärna butiken innan ett besök, om det gäller just ridstövlar, så att rätt person finns på plats när du kommer. Det går bra att mejla din förfrågan på info@hogstaridsport.com eller ring oss på 08-759 05 07

Liknande artiklar

  • EQUI compress motverkar svullna hästben

    EQUI Compress, ett revolutionerande kompressionsskydd för häst, att använda i förebyggande och vårdande syfte. Läs mer här

  • Happy Skin - Sommareksem

    Läs om hur Happy Skin kom till och vad det är som är verksamt mot knott och annat som skapar sommarklåda hos häst.

  • Mugg & Regnskållor

    Vad är mugg och regnskållor? Och hur kan vi hantera det? Läs mer från NAFs Chefsnutritionist!

  • SilverHoney - Värsta Combon

    Unik kombination av två ämnen med redan var för sig bra effekt på sårläkning. Här kan du läsa om Silver Honey® och varför det fungerar.

  • Täckestemperaturguide

    Är du osäker på vilken tjocklek du bör välja på ditt hästtäcke under vinterhalvåret? Ta hjälp av vår täckestemperaturguide!

  • Vad gör kylning för hästen?

    Kylning är ett sätt att hjälpa hästen att reglera kroppstemperaturen, men kan också användas för att förhindra att mindre skador utvecklas till allvarligare problem.

  • Varför kliar det?

    När är kliandet onormalt och vad är orsaken, kan vara svårt att veta. Det finns lite teorier och slutsatser i ämnet, samt hjälp att få.

  • Dubarrystövlar - så sköter du dem

    Köp kvalité och vårda ömt, det är smart för natur och plånbok. Läs och se hur du vårdar dina Dubarry skor och stövlar.

  • Tillåtna bett i Dressyr TR

    Inte alltid så självklart, vilka bett som är godkända eller ej. Principen har vi hämtat från TR II, även om inte betten är utskrivna var för sig.

  • Så sköter du dina skor från Ariat

    Ariat har ett eget rengöringskit samt råd kring hur du ska ta hand om dina produkter från dem beroende på vilket material de har.

  • Skötselråd Icebug

    Icebug har tagit fram tips kring hur du rengör, vårdar och skyddar dina skor.

  • Föltider

    Mycket skall hända och annat vill man verkligen inte skall hända i samband med fölning och dräktighet. Här tipsar Pavo om några saker.

  • SAFEFIT - FAQ

    När du väljer säkerhetsutrustning är det bra att läsa på, om hur den fungerar och hur den används rätt. Läs mer om SAFEFIT

  • V22 - för svalare hästben

    Vi vet att kroppen tar skada av höga temperaturer och det gäller självklart även hästens ben. Något som är bra är att ha svalare benskydd och här är V22 ett utmärkt val.

  • CEECOACH - så fungerar den

    Vill du veta mer om hur CEECOACH© fungerar och vad du bör tänka på, här kan du läsa mer. Vi har egen erfarenhet av detta tränarset och gillar det verkligen.

  • Hästliniment – värme eller kyla?

    Liniment kan ge en värmande eller kylande effekt beroende på vad man vill ha för känsla på det irriterade området. Vi förklarar varför!

  • Transportera hästen säkert

    Vi reser mer och mer med våra hästar och ponnyer, därför har vi listat några saker att tänka på. Transportera säkert och bekvämt för dig och hästen.

  • Hur kan vi skydda hästen mot smitta?

    Med det mer mobila liv vi lever med våra hästar så har också risken för smitta ökat. Med ökad kunskap kan vi skydda oss bättre.

Hej, vi använder cookies för att denna sajt skall fungera bättre för dig.

Läs mer här