• Leverans inom 2-4 dagar
 • Stort utbud på foder
 • Stort utbud på tillskott.
Vit, vitare, aldrig mer gul
Blogginlägg

Vit, vitare, aldrig mer gul

Vita hästar alltid har varit viktiga i olika sagor, myter och legender. Har du till exempel tänkt på att enhörningar alltid är vita? Skimmel benämns en häst som har övervägande vita eller gråa skyddshår och mörkt skinn, ögon och hovar och kan vara antingen avblekbar eller konstant. Visste du att ungefär var tionde häst i världen är en skimmel.


Avblekbar skimmel vs konstant skimmel

En avblekbar skimmel föds mörkt grå, svart eller brun. När den så småningom börjar fälla blir de grå och vita stråna fler och fler för varje år. Vid 7 till 10 års ålder brukar hästen vara nästintill helt vit. En avblekbar skimmel med många små svarta prickar i hårremmen brukar kallas för flugskimmel. En konstant skimmel däremot får sin färg i unga år, och behåller den sedan hela livet. Hästen har en grundfärg, exempelvis brun, som främst syns på huvudet. Resten av kroppen är stickelhårig. Det betyder att de bruna hårstråna är uppblandade med massor av grå och vita strån.


Daglig rengöring av skimmel

Gemensamt med alla dessa olika fantastiska varianter av skimmel är att det ibland (läs ofta) kan vara en utmaning att hålla päls och man vit utan gräs och urinfläckar. Dessa fläckar som dyker upp titt som tätt när man som minst har tid och lust att ta bort dom. Den hästen du tvättade dagen innan tävlingen så den glänste i silverfärg kan hittas i boxen på tävlingsdagen med stora gula fläckar som känns helt omöjliga att ta bort.
Gammeldags
 husmorstips


När jag skötte min första skimmel så använde jag mig av diverse husmorstips som potatismjöl och aska men jag kommer i ärligheten namn inte ihåg om det hjälpte till att få bort några fläckor. Var nog mest jag själv som blev mjölig och full med fläckar av askan. När jag några år senare blev lycklig ägare till min första skimmel så fick jag tips om att blanda i lite silvrig läggningsvätska i en hink med vatten och doppa ner svanstoppen. Blev som ny igen. Det gällde dock att man inte blandade i för mycket läggningsvätska för då riskerar man att svansen fick samma färg som damerna man ibland såg på stan med lila hår. Nu har jag inget vetenskapligt belägg på att detta är rätt väg att gå. Har även läst om tester då man provat att doppa svansen i ketchup för att ta bort den gula tonen men bra resultat.


Dagens fantastiska produkter

Men idag behöver vi inte längre dessa husmorstips då det på vetenskapligt vis har tagits fram ett brett utbud med produkter för att hålla våra skimlar skinande vita. Förutom schampon som är framtagen enkom för skimlar så finns det numera produkter som man kan spraya direkt på envisa fläckar som uppkommit av urin, gödsel eller gräs. Smidig att använda när det är för kallt att bada hästen, eller som sista minuten finish på tävlingen. Det är bara att spraya på fläcken, massera med svamp och sedan borsta av med borste eller torka med trasa.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att få din skimmel vit kräver lite extra styrka i stallskåpet och en stor portion med tålamod. Nedan så kan ni se vilka produkter vi har i vårt sortiment som kommer vara till stor hjälp till dig som är en lycklig ägare av en skimmel.

Länk till alla skimmelprodukter

Inlägget skrivet av Karin Olofson - 2021-05-17

Liknande artiklar

 • Bucas Green-Line

  Med orden värm din häst inte planeten har Bucas tagit fram detta utetäcke. Green-Line turnout har även fått ett innovationspris på Spoga.

 • Grooming de Luxe

  Inspireras av snygga detaljer för stall och tävling. Kentuckys stall och borstserie Grooming de Luxe sticker verkligen ut med fina material och snygg finish.

 • Hästar som konst - på riktigt!

  Fantastiska tavlor med hästmotiv gör hon, finska Katja Hannula. Läs mer om vem hon är och vilken känsla hon har inför hästen.

 • Hästliniment – värme eller kyla?

  Liniment kan ge en värmande eller kylande effekt beroende på vad man vill ha för känsla på det irriterade området. Vi förklarar varför!

 • Bli en klippa på att klippa

  Vi berättar om fördelar och nackdelar med att klippa din häst och tipsar om hur du på bästa sätt tar hand om din klippmaskin.

 • Sommarplågor som bits, sticks och suger blod!

  Men tack och lov har vi ett brett sortiment med produkter och material som hjälper till att hålla insekterna på säkert avstånd.

 • Hur skyddar jag hästens ben bäst?

  Hästens ben är ömtåliga och bör skyddas för att undvika att bli skadade. Det är dock viktigt att du väljer rätt benskydd för rätt tillfällen.

 • Dressyrhästens dresscode vid tävling

  Här har vi sammanställt vilken utrustning som är tillåten att använda på din häst vid dressyrtävling.

 • Vad är tillåten tävlingsklädsel vid dressyrtävling?

  Vi förtydligar vilka riktlinjer som gäller för godkänd utrustning enligt Ridsportsförbundet tävlingsreglement inom dressyren.

 • Ut på tur, aldrig våt och sur

  Det finns ingenting som heter dåligt väder, bara dåliga kläder. Här reder vi ut begreppen så att du väljer rätt plagg till rätt tillfälle.

 • Färger påverkar

  De färger som vi omger oss med under vardag påverkar oss, vårt beteende och våra känslor. Vilka färg passar din häst personlighet?

 • "Code of conduct"

  För att kunna värna om våra hästar med kunskap, kärlek och respekt har en uppförandekod tagits fram av Svenska Ridsportförbundet.

 • Vi stödjer en Narkotikafri Skola 2021

  Hogsta Ridsport stödjer projektet Narkotikafri skola 2021 eftersom vi tycker att det är en självklarhet att skolan ska vara fri från droger.

 • Från stall till butik

  När du kommer på besök så kommer du se det, stallet alltså. Det är fortfarande en stor del i vår miljö, den fantastiska butiken är fortfarande som en del av Hogsta Ridanläggning, en underbar plats på jorden.

 • Åka på meeting

  Här får du tips på en riktig packlista, allt du behöver när du åker på meeting finns med. Kolla in Lo och Weltons bagage, när de åker till Holland

 • Emmelies Hästfestival - en festival för livet

  I februari 1993 somnade en liten flicka in efter två års kamp mot sin cancersjukdom. För att hedra hennes minne arrangerades en festival för livet!

 • Vernissage hos Hogsta Ridsport

  2017 hade vi en fantastiskt fin vernissage med Katja Hannula och här kan du läsa lite till om den och fantastiska Katja Hannula

 • Rykta din häst blank som en spegel

  Finns det något finare än en supervälryktad häst? Och vad behöver du för att komma dit? Vi vet och har här lite tips till dig.

 • Miljömedvetet val - Stierna Equestrian

  Ett imponerande miljöarbete inom ridsporten står Stierna Equestrian för. Många pratar miljö, Stierna gör det på riktigt.

 • Vad menar vi med Kunskap - Kvalité - Omtanke?

  När vi försöker sätta ord på vilka vi är, så landar vi alltid med dessa tre viktiga ord. Det är såhär som vi också hoppas att du ser oss.

Powered by Jetshop

Hej, vi använder cookies för att denna sajt skall fungera bättre för dig.

Läs mer här