• Leverans inom 2-4 dagar
  • Stort utbud på foder
  • Stort utbud på tillskott.
Dressyrhästens dresscode vid tävling
Blogginlägg

Dressyrhästens dresscode vid tävling

Vid tävling i dressyr är målet att hästen skall visa fria och spänstiga gångarter där ekipaget skall vara såpass samspelt att inga hjälper skall synas och intrycket ska vara att hästen utför rörelserna av sig själv.


Här har vi sammanställt vilken utrustning som är tillåten (och inte tillåten) att använda på din häst vid dressyrtävling. Dessa regler har tagits fram för att säkerhetsställa att utrustning som skadar eller skapar obehag hos hästen ej används vid tävling.

Nummerlapp

Hästen ska alltid ha en väl synlig nummerlapp på alla tävlingar högre än klubbtävling (på klubbtävling fråga arrangören). Du måste själv skaffa en nummerlapp med rätt nummer (förväxla inte hästnummer med startnummer). Nummerlappen ska vara minst 50 kvadrat-centimeter (drygt 7x7 cm om lappen är kvadratisk) och måste sättas på senast vid urlastningen.

Sadel

Sadel med stigläder, stigbyglar och sadelgjord är obligatoriskt vid all ridning på tävlingsområdet. Dressyrsadel, hoppsadel och kombinerad/allroundsadel får användas. Bomlös sadel som liknar en dressyrsadel är tillåten. Western- och damsadlar är inte tillåtna. Stigläder ska fästas i sadelkrampan och kan ligga utanpå eller under sadelkåpan.

Stigbyglar ska vara av traditionell ridsporttyp eller av säkerhetsmodell. Ryttarens fot får inte helt eller delvis inneslutas i stigbygeln eller fästas vid stigbygeln till exempel med magneter.

Förutom kort eller lång sadelgjord av traditionell typ är sadelgjord med magplatta som har tryckfördelande funktion tillåten. Sadelgjordstunnel är tillåten.


Sadeltillbehör

Vojlock/schabrak är inte obligatoriskt. Dämpande mellanlägg är tillåtet och får placeras mellan sadel och vojlock/schabrak eller under vojlock/schabrak.

Dämpande sitsinlägg för ryttaren ovanpå sadeln är inte tillåtet. Sadelskydd är inte tillåtna på tävlingsbanan.

Förbygel, brösta och svansrem är tillåtna.

Säkerhetshandtag är tillåtet på sadeln som en säkerhetsutrustning. Handtaget ska vara fäst vid sadelns framvalv i de båda förbygelringarna.

Säkerhetsrem runt hästens hals är tillåten på tävlingsområdet vid framridning/träning/prisutdelning, men är inte tillåten på tävlingsbanan.



Betsling

Betsling till och med Msv C-klasser ska vara träns. Från och med Msv B-klasser är betslingen valfritt träns eller kandar vilket bestäms av ryttaren. Svenska Ridsportförbundet kan besluta att klass ska ridas med kandar. Om klass ska ridas med kandar ska det stå i propositionen.

Betsling vid unghästbedömning för 5- (Lätt A) och 6- (Msv B) åriga hästar ska vara träns. Bettlösa klasser tillåts till och med 1*-tävling.

Alla klasser utskrivna för ponny rids på träns. ”Para” Rids på träns. Kandar är tillåtet vid 3*/4*/5*-tävling på egna hästar i Grad 4 och i Grad 5 då FEI Para Equestrian Dressage Test rids.

Huvudlag, träns, bettlösa träns, kandar

På hela tävlingsområdet ska häst ledas i huvudlag med bett eller i det huvudlag som hästen avses att tävlas i. Vid framridning och träning är träns alltid tillåtet.

I bettlösa klasser är sidepull och käk-/kindkorsat träns (”bitless bridle”) tillåtet. Bettlösa träns med hävstångsverkan, som olika typer av hackamore, är inte tillåtna. Nosgrimman/nosremmen ska vara minst 2 cm bred och får inte ha någon metallförstärkning.

Med undantag för spännen och stoppning ska huvudlaget och nosgrimman vara av enbart läder eller läderliknande material. Mjuk stoppning/fodring är tillåten på huvudlaget och nosgrimman. Nylon eller andra ickemetall-material får ingå i huvudlaget för att förstärka lädret, men får inte ha direkt kontakt med hästens hud eller hårrem. Elastiska infogningar är inte tillåtna på tränset. Huvudlagets nackstycke ska ligga direkt bakom öronen och ge plats för öronen.

Pannband krävs. Med undantag för fästena till huvudlagets nackstycke så behöver inte pannbandet vara gjort av läder eller läderliknande material.

Tygeln ska vara en sammanhängande rem från bettet till ryttarens hand utan tillbehör. Varje enskilt bett måste ha sin egen tygel och tygeln får endast fästas direkt i bettet. Tyglarna ska vara av läder och/eller textil med eller utan läderstroppar. Gummivävtyglar och tyglar med tunn gummifodring på en sida av tygeln är tillåtna. Tyglar får inte vara gjorda av rep eller repliknande material.

Nosgrimman får aldrig spännas så hårt att den kan orsaka hästen obehag eller skada. Kontroll av nosgrimman utförs av överdomaren och/eller veterinär.

När träns används får nosgrimman spännas ovanför och/ eller under bettet. Hög nosgrimma (engelsk), låg nosgrimma (remont), kombinerad nosgrimma (Aachen), pullarnosgrimma (Mexican) och kombinerade nosgrimmor (Micklem) är tillåtna.

När kandar används ska nosgrimman spännas ovanför betten. Hög nosgrimma (engelsk) och kombinerad nosgrimma (Aachen) utan den undre nosremmen är tillåtna.


Bett

Bett ska vara gjort av metall, hård plast eller hållfast syntetiskt material. Bett får vara täckta av gummi och latex får lindas på originalbettet.

Tvinnade och vridna bett är inte tillåtna. Bett får inte ge mekaniskt tryck på tungan och bett som inverkar som tungplatta får inte användas.

Diametern på betten ska vara sådan att den inte skadar hästen. Bettens diameter mäts vid bettets ytterkant intill bettringarna.

Tränsbett

Ett tränsbett kan vara oledat, en ledat (tvådelat) eller två ledat (tredelat) samt får ha fritt löpande/rörliga bettringar, fasta D-ringar eller eggringar. En- och tvåledade tränsbett får också användas med parerstänger, Hanging cheeks eller Fulmer cheeks. Oledat tränsbett får också användas med rörliga parerstänger, Hanging cheeks eller Fulmer cheeks.

Böjliga tränsbett av hållbart gummi eller syntetmaterial är tillåtna.

Tvåledade tränsbett ska ha rundad mellandel. En koppling eller bettrulle är tillåten som mellandel. Mellandelen får inte ha effekt som tungplatta. Ytan på mellandelen ska vara fast och slät utan andra rörliga delar än bettrullen. Mellandelen får vara vinklad i en annan riktning än resten av munstycket, måste ha rundade kanter och får inte inverka som tungplatta.

Bridongbett, stång, kindkedja

Bridongen och stången i kandaret får vara av olika material.

Bridongbettet ska vara enledat (tvådelat) eller tvåledat (tredelat). Bridongen ska ha fritt löpande/rörliga bettringar, D-ringar eller eggringar. Parerstänger eller Hanging cheeks är inte tillåtna på bridonger. En koppling eller bettrulle är tillåten som mellandel i en tvåledad bridong, men ytan på mellandelen ska vara fast utan andra rörliga delar än bettrullen. Mellandelen får inte ha effekt som tungplatta. Tvåledat bridongbett, där mellandelen kan låsas och bli som ett stångbett/oledat bett är inte tillåtet. Böjliga bridongbett av gummi eller syntetmaterial är inte tillåtna.

Stången ska ha oledat munstycke. Munstycket kan vara rakt eller vara böjt för att ge tungfrihet. Stången får ha fasta eller rörliga skänklar. Skänklarna kan vara raka eller S-formade. Längden på stångens underskänkel under munstycket får inte vara över 10 cm. Den övre skänkeln får inte vara längre än den undre.

Kindkedjan/hakkedjan får inte vara så hårt spänd att den kan orsaka hästen obehag/skada. Kindkedjan får vara gjord av metall och/eller läder. Kindkedjan får vara försedd med skydd av gummi, läder eller fårskinn. Kindkedjehakar kan vara fasta eller löstagbara. Skumrem är tillåten.



Dekoration

Flätning av man och svans samt mönsterrykt på bakdelen är tillåtet. Manens flätor och knoppar får dekoreras/utsmyckas, dock inte med stora rosetter, blommor eller liknande. Röd varningsrosett i svansen är inte att betrakta som dekoration utan är tillåtet. Lössvans och svansförlängning är förbjudna.

Dekor/utsmyckning på hästens utrustning är tillåtet, men får inte såra eller skada hästen.

Övrig utrustning

Vid framridning och prisutdelning är benskydd/benlindor, boots samt säkerhetsrem runt halsen tillåtet. Vid framridning är täcke tillåtet.

Vid framridning är det förbjudet att använda någon slags hjälptygel.

Longering, med användande av en longerlina och eventuella inspänningstyglar, är tillåtet om det sker på av arrangören anvisad plats och inte stör övriga deltagare. Longerlinan ska fästas i tränsbett eller bridongbett. Longerlina fäst vid stångbett är inte tillåtet. Inspänningstyglar får användas, men får inte spännas så hårt att det orsakar hästen obehag. Annan person än ryttaren får longera hästen.

Tömkörning på tävlingsplatsen är förbjuden.

Öronhuva får användas vid tävling/framridning och får vara av ljuddämpande material. Öronpluggar är endast tillåtna vid prisutdelningar/ceremonier. Öronhuvan får endast täcka hästens öron och panna, ögonen får inte täckas. Öronhuvan ska ge utrymme för nackstycke och pannrem och får inte fästas i nosgrimman.

All övrig utrustning inte nämnd i Svenska Ridsports tävlingsreglementet avseende hästens utrustning, är förbjuden. Användande av otillåten utrustning leder till bestraffning om den orsakar hästen obehag eller skada.


Uppdatering av godkänd utrustning sker 1 januari årligen på ridsport.se.

För en fullständig beskrivning av Svenska Ridsports TR II Dressyr & Para 2021, se här

Inlägget skrivet av Karin Olofson - 2021-04-30

Liknande artiklar

  • TOP Retailer Europa 2022

    Vi är så stolta över detta pris! Hogsta Ridsport utsedd till en av Europas bästa ridsportaffärer. Läs mer om varför vi tilldelas detta pris.

  • Vad menar vi med Kunskap - Kvalité - Omtanke?

    När vi försöker sätta ord på vilka vi är, så landar vi alltid med dessa tre viktiga ord. Det är såhär som vi också hoppas att du ser oss.

  • IceBug - ett hållbart företag

    Det svenska företaget har en vision om att göra det enklare för människor att spendera mer tid ute i naturen med ett par bra skor med ordentligt grepp, men de arbetar också aktivt med att ge tillbaka till planeten genom ett hållbarhetsarbete som genomsyrar hela verksamheten!

  • Bucas Green-Line

    Med orden värm din häst inte planeten har Bucas tagit fram detta utetäcke. Green-Line turnout har även fått ett innovationspris på Spoga.

  • Grooming de Luxe

    Inspireras av snygga detaljer för stall och tävling. Kentuckys stall och borstserie Grooming de Luxe sticker verkligen ut med fina material och snygg finish.

  • Hästar som konst - på riktigt!

    Fantastiska tavlor med hästmotiv gör hon, finska Katja Hannula. Läs mer om vem hon är och vilken känsla hon har inför hästen.

  • Bli en klippa på att klippa

    Vi berättar om fördelar och nackdelar med att klippa din häst och tipsar om hur du på bästa sätt tar hand om din klippmaskin.

  • Sommarplågor som bits, sticks och suger blod!

    Men tack och lov har vi ett brett sortiment med produkter och material som hjälper till att hålla insekterna på säkert avstånd.

  • Vit, vitare, aldrig mer gul

    Här får du tips om vad du kan göra och självklart finner du produkter som är framtagna för att hålla din skimmel skinande vit med minimal insats.

  • Hur skyddar jag hästens ben bäst?

    Hästens ben är ömtåliga och bör skyddas för att undvika att bli skadade. Det är dock viktigt att du väljer rätt benskydd för rätt tillfällen.

  • Vad är tillåten tävlingsklädsel vid dressyrtävling?

    Vi förtydligar vilka riktlinjer som gäller för godkänd utrustning enligt Ridsportsförbundet tävlingsreglement inom dressyren.

  • Ut på tur, aldrig våt och sur

    Det finns ingenting som heter dåligt väder, bara dåliga kläder. Här reder vi ut begreppen så att du väljer rätt plagg till rätt tillfälle.

  • Färger påverkar

    De färger som vi omger oss med under vardag påverkar oss, vårt beteende och våra känslor. Vilka färg passar din häst personlighet?

  • "Code of conduct"

    För att kunna värna om våra hästar med kunskap, kärlek och respekt har en uppförandekod tagits fram av Svenska Ridsportförbundet.

  • Vi stödjer en Narkotikafri Skola 2021

    Hogsta Ridsport stödjer projektet Narkotikafri skola 2021 eftersom vi tycker att det är en självklarhet att skolan ska vara fri från droger.

  • Från stall till butik

    När du kommer på besök så kommer du se det, stallet alltså. Det är fortfarande en stor del i vår miljö, den fantastiska butiken är fortfarande som en del av Hogsta Ridanläggning, en underbar plats på jorden.

  • Åka på meeting

    Här får du tips på en riktig packlista, allt du behöver när du åker på meeting finns med. Kolla in Lo och Weltons bagage, när de åkte till Holland

  • Emmelies Hästfestival - en festival för livet

    I februari 1993 somnade en liten flicka in efter två års kamp mot sin cancersjukdom. För att hedra hennes minne arrangerades en festival för livet!

  • Vernissage hos Hogsta Ridsport

    2017 hade vi en fantastiskt fin vernissage med Katja Hannula och här kan du läsa lite till om den och fantastiska Katja Hannula

  • Rykta din häst blank som en spegel

    Finns det något finare än en supervälryktad häst? Och vad behöver du för att komma dit? Vi vet och har här lite tips till dig.

  • Miljömedvetet val - Stierna Equestrian

    Ett imponerande miljöarbete inom ridsporten står Stierna Equestrian för. Många pratar miljö, Stierna gör det på riktigt.

  • Ia & Denni - Denni Design

    Många är vi som känner till Ia & Denni och ännu fler om man uppehåller sig i islandshästens värld. Denni Design, ett varumärke med fokus på just islandshästen.

  • Willab-staketet

    Willab-staketet, ett elegant, snyggt, hållbart och lättmonterat staket som passar de flesta hästgårdar.

  • Göra gröna val

    Visst vill vi alla ta ansvar för miljö och hållbarhet men det är inte alltid så lätt att veta vad man kan göra. Här delar Hogsta Ridsport med sig av sina tankar

  • Finesse Bridle® Innovation för hästens skull

    Hur Finesse Bridle® fungerar är en fråga som många ställer till oss och därför har vi sammanställt lite fakta om just Finesse Bridles® och vad det är som är unikt med det.

  • Hur förhindrar man skav på häst?

    När pälsen är som sämst ökar risken för skav. Hur hanterar man det förebyggande och om skavet är ett faktum, vad kan man göra då? Här kan du läsa lite mer om våra tips.

Hej, vi använder cookies för att denna sajt skall fungera bättre för dig.

Läs mer här