• Leverans inom 2-4 dagar
 • Stort utbud på foder
 • Stort utbud på tillskott.
Hormonella utmaningar under brunst
Blogginlägg

Hormonella utmaningar under brunst

Engagemang, lojalitet och beslutsamhet är bara några av de egenskaper vi ofta hittar hos våra ston och som gör dem fantastiska både som sällskap och som högpresterande tävlingspartners. Men precis som hingstar kan ston uppleva hormonella utmaningar under sin brunst med påverkan på beteende, attityd och komfort. Det är viktigt att ge utrymme för detta samtidigt som det finns saker vi kan göra för att stötta och underlätta för henne att må bra under sin brunstsäsong.

Hästens brunst styrs till största del av dagsljuset, med brunstsäsong från mars till oktober, även om detta kan variera mellan olika ston. Varje brunstcykel varar i ca 21 dagar och kan delas in i 2 faser; Östrus och Diöstrus. En del ston brunstar året om, men de flesta har en viloperiod under vintern. När stoet börja brunsta igen under våren tar det oftast ett par cykler för brunsten att bli regelbunden. Under denna övergångsfas är det inte ovanligt att hon upplever längre och kraftigare cykler. Tidig vår är därför oftast den period som är mest utmanande för henne.

Tecken på brunst kan delas in i två kategorier, beteende & attityd och fysiska obehag, vilka kan variera mycket mellan individer och under cykelns gång. Under Östrus, den fas då hon är sexuellt mottaglig, visar hon vanligen ett ökat intresse för andra hästar. Stoet kan tex lyfta på svansen, ställa upp sig för “hingsten” och skvätta eller kissa frekvent. Vid arbete kan hon upplevas distraherad och det är inte ovanligt att hon blir svårare att skilja från flocken. Under Diöstrus, den ca 14 dagar långa fasen mellan varje Östrus, skiftar beteendet istället till att bli mer avvisande där hon kan bli aggressiv eller dominant både mot andra hästar och mot den som hanterar henne.

Fysiskt ser vi ofta en ökad känslighet vid hantering, så som ryktning, byte av täcke eller sadling. Stoets reproduktionssystem är placerat i bakpartiet med äggstockarna strax bakom och nedanför sadelläget. Under brunsten kan det uppstå svullnad, kramper, muskelspänningar och ömhet i detta område, vilket kan påverka hennes humör och rörelsemönster negativt, inte minst när vi lägger på extra vikt i form av en ryttare. Det är inte ovanligt att framåtbjudningen förloras och att hon protesterar mot skänkeln genom att bocka eller sparka bakut. Ömhet och spänning påverkar också hennes förmåga att aktivera rygg och bakben, och därmed att kunna arbeta i korrekt form eller hoppa på ett bekvämt sätt.

Så vad kan vi göra för henne?

- Hälsosamt hull. Övervikt och fetma kan reducera viloperioden och ston med högt hullvärde tenderar att vara mer dominanta.

- Överväg naturlig ljussättning. Om stoet står i ett stall med lamporna på under vintern, i synnerhet i slutet av dagen, kan detta lura kroppen så att viloperioden uteblir och hon brunstar året runt.

- Håll en stabil flock och miljö. Ändringar i flocken kan påverka rangordningen och därmed hennes beteende. Stoet kan också vara känsligare för förändringar i sin omgivning under brunsten, vilket kan leda till stress och oro.

- Foderstaten bör utgöras av en hög andel fiber och begränsad mängd spannmål och stärkelserikt kraftfoder, som annars kan förstärka ett oönskat beteende.

- I kombination med den dagliga hanteringen kan riktad nutrition för ston vara en stor hjälp.

NAF Oestress är ett fodertillskott utvecklat för att ge stöd till ston som upplever besvärliga brunster. Produkten innehåller en komplex sammansättning av bland annat munkpeppar, naturliga antioxidanter och magnesium som tillsammans hjälper stoet att återfå hormonell balans på ett naturligt sätt, samtidigt som den ger stöd för de fysiska obehag som kan uppstå. Genom att komplettera foderstaten med Oestress kan vi hjälpa henne att må bra och prestera på topp oavsett tid på året.


/NAF Equine - 2021 februari

Liknande artiklar

 • Bli en klippa på att klippa

  Vi berättar om fördelar och nackdelar med att klippa din häst och tipsar om hur du på bästa sätt tar hand om din klippmaskin.

 • Sommarplågor som bits, sticks och suger blod!

  Men tack och lov har vi ett brett sortiment med produkter och material som hjälper till att hålla insekterna på säkert avstånd.

 • Vit, vitare, aldrig mer gul

  Här finner du produkter som är framtagna för att hålla din skimmel skinande vit med minimal insats.

 • Hur skyddar jag hästens ben bäst?

  Hästens ben är ömtåliga och bör skyddas för att undvika att bli skadade. Det är dock viktigt att du väljer rätt benskydd för rätt tillfällen.

 • Dressyrhästens dresscode vid tävling

  Här har vi sammanställt vilken utrustning som är tillåten att använda på din häst vid dressyrtävling.

 • Vad är tillåten tävlingsklädsel vid dressyrtävling?

  Vi förtydligar vilka riktlinjer som gäller för godkänd utrustning enligt Ridsportsförbundet tävlingsreglement inom dressyren.

 • Ut på tur, aldrig våt och sur

  Det finns ingenting som heter dåligt väder, bara dåliga kläder. Här reder vi ut begreppen så att du väljer rätt plagg till rätt tillfälle.

 • Förbättrad ledhälsa med kollagen och hyaluronsyra

  Genom att ge din häst med artros fodertillskotten kollagen och hyaluronsyra kan du minska risken för skador och slitage.

 • Så fodrar du ditt dräktiga och digivande sto

  Våren är en spännande tid för många stoägare eftersom det är den tid på året det är dags för fölning.

 • Hästens pälsbyte

  Vill du veta mer om hästens näringsbehov vid pälsbytet? Här bloggar Jennifer från St. Hippolyt om ju detta ämne.

 • Färger påverkar

  De färger som vi omger oss med under vardag påverkar oss, vårt beteende och våra känslor. Vilka färg passar din häst personlighet?

 • "Code of conduct"

  För att kunna värna om våra hästar med kunskap, kärlek och respekt har en uppförandekod tagits fram av Svenska Ridsportförbundet.

 • Vi stödjer en Narkotikafri Skola 2021

  Hogsta Ridsport stödjer projektet Narkotikafri skola 2021 eftersom vi tycker att det är en självklarhet att skolan ska vara fri från droger.

 • Från stall till butik

  När du kommer på besök så kommer du se det, stallet alltså. Det är fortfarande en stor del i vår miljö, den fantastiska butiken är fortfarande som en del av Hogsta Ridanläggning, en underbar plats på jorden.

 • Åka på meeting

  Här får du tips på en riktig packlista, allt du behöver när du åker på meeting finns med. Kolla in Lo och Weltons bagage, när de åker till Holland

 • Emmelies Hästfestival - en festival för livet

  I februari 1993 somnade en liten flicka in efter två års kamp mot sin cancersjukdom. För att hedra hennes minne arrangerades en festival för livet!

Powered by Jetshop

Hej, vi använder cookies för att denna sajt skall fungera bättre för dig.

Läs mer här