• Leverans inom 2-4 dagar
 • Stort utbud på foder
 • Stort utbud på tillskott.
Bli en klippa på att klippa
Blogginlägg

Bli en klippa på att klippa

 
Har du tröttnat på att i timtal sitta och vänta på att din häst ska torka efter ridpasset? Då kanske du ska överväga om det kan vara läge att klippa din häst. Dom flesta brukar klippa sin häst första gången innan vinterpälsen hunnit bli för tjock vilket brukar vara runt oktober. Då får hästen chans att vänja sig innan det blir för kallt ute. Och för att inte störa den naturliga hårfällningen bör du inte klippa din häst senare än januari.

Men innan du gör slag i saken finns det saker att tänka på och ta ställning till. Som t ex hur hårt och ofta hästen tränas, hur mycket hästen vistas ute och hur hagen är utformad avgör om den behöver klippas och i sådant fall hur mycket. Vi guidar dig även om de olika klippstilar som finns och tipsar om hur man får klippmaskinen att hålla länge.


Varför klipper man hästar?

Man klipper en häst som svettas mycket för att förhindra att den blir kall när svetten torkar. Om du bestämmer dig för att klippa din häst så låt hästens träningsintensitet och hur svettig den blir avgöra hur stor del av pälsen som klipps bort. Frågor du ska ställa om du står i valet eller kvalet om du ska klippa din häst eller inte är: Hur ofta tränas hästen så den blir svettig? Rider du inomhus eller utomhus? Hur mycket vistas din häst utomhus? Finns det vindskydd och skog i hagen för att undkomma nederbörd och vind? Är du beredd att ersätta den avklippta pälsen med täcke både ute och eventuellt inne? Svaren på dessa frågor ger en indikation huruvida det är aktuellt med en klippning eller inte.Fördelar med en klippt häst

Anledningen till att man klipper hästar är att dom torkar snabbare. En långhårig häst som arbetas svettig tar lång tid att torka. En annan fördel är att en korthårig häst är lättare att hålla ren.

Med en klippt päls transporteras överskottsvärmen från träningen bort lättare och skulle hästen ändå bli svettig så torkar den snabbare. Många upplever också att hästen blir piggare när den är klippt. Eftersom hästen torkar snabbare avger den mindre fukt till omgivningen, vilket är positivt för stallmiljön.

Tänk på att du som hästägare har ansvaret att hålla din häst varm och torr genom extra foder och täcken när du har klippt din häst. Det är viktigt att du varken har för tunt eller för tjockt täcke. En bra tumregel är att om du klipper hästen och lägger på ett termotäcke så ska det motsvara den isolering du tagit bort. Ett sätt att kontrollera att täcket inte är för tjockt är att vända på täcket och kontrollera om det har uppstått kondens.


Nackdelar med en klippt häst
 
Det föreligger alltid en skaderisk när man tar fram klippmaskinen. En plötslig eller oförsiktig rörelse kan resultera i skador på både den som klipper och hästen. Och om hästen klipps under fällningsperioden riskerar man att förstöra sommarpälsen.

En klippt häst blir oftast mer känslig i pälsen och riskerar att få skav av t.ex. täcket, sadeln, sporrar och benskydd. Om du vet att din häst är väldigt känslig i sin päls så försök välja en klippstil där du sparar de känsliga områdena oklippta. Det är även viktigt att man väljer välsittande täcken och att man byter täcke för att variera trycket av täcket.Förbjudet att klippa känselhåret

Visste du att man inte får klippa skydds- och känselhårets på huvudet då de behövs vid kontakt med andra hästar, när de sorterar sin mat och när det är mörkt. Enligt svensk djurskyddslag är det faktiskt förbjudet att ta bort hästens känselhår. Detta säger lagen:

”Hästars känselhår får inte klippas av eller på annat sätt avlägsnas. Detta gäller inte om enskilda känselhår måste klippas eller avlägsnas för att undvika lidande för hästen. Med känselhår avses de speciella, hårda hårstrån på mule och runt ögonen som hästen använder för sin känsel.”


Anpassa klippstil efter ridstil

När du väl har bestämt dig för att klippa hästen finns det en mängd olika stilar att välja mellan. Utgå från hur hästen rids och lever när du väljer stil. Om du rider mycket utomhus eller om hästen vistas mycket i hagen kan det vara bra att låta den behålla pälsen på rygg och kors. Det kan räcka med att bara klippa den där den svettas. Genom att behålla pälsen på ryggen och korset blir hästen inte lika känslig för kyla.


Olika klippstilar

Här visar vi dom vanligaste klippstilarna. Ett tips är att använda en bit tavelkrita för att rita in konturerna på hur du vill klippa din häst för att det ska bli snyggt. Tänk på att alltid klippa mothårs och att hålla klippmaskinen platt mot hästens päls.

 
Helklippning

Hästen klipps från topp till tå inklusive benen och huvudet. Passar hästar som tränas mycket i ridhus. Viktigt att hästarna har ordentligt med täcken eftersom man tar bort deras naturliga skydd mot kyla, vind och vatten. För att förebygga skav kan det vara bra att spara lite päls under sadeln.

 
Variant av helklippning

Spara benen och en liten "padd" under sadeln. Klipp ganaschen fram till där tränsets sidostycken ligger.

 
Halvklippning

Klipp hela hals- och bogpartiet samt frambenen till nedanför knäet. Från manken klipper du snett bakåt–nedåt mot ljumsken. All päls finns alltså kvar på rygg och bakben. Passar hästar som går ute mycket, men ändå blir svettiga av träning.

 
Spårklippning

Klipp en rand uppifrån strupen, längs hela halsen och sedan längs hästens sidor fram till bakbenen. Spårklippning passar en häst som inte svettas särskilt mycket. Normalt sett behöver den inte ha täcke i stallet (naturligtvis beroende på stalltemperatur och hur känslig den är) när den är klippt så här lite.


Filtklippning

Klipp som om det låg en filt över manke, kors och rygg. Man kan klippa en "halv oval" uppåt i flanken om hästen svettas mycket där.


Jaktklippning

Kroppen klipps men du lämnar kvar en "vojlock" på ryggen (lägg gärna på en vojlock som mall när du klipper). Huvudet och benen klipps inte. Sadelläget lämnas oklippt för att förhindra skav.

 
Säkerhet framför allt

Det är inte riskfritt att klippa en häst. Många hästar blir spända och oroliga för ljudet och vibrationen från klippmaskinen och har svårt att stå still. Det är viktigt att aldrig vara själv i stallet när du klipper. En olycka händer lätt och du kan dessutom behöva hjälp för att komma åt överallt. Om det är första gången du klipper din häst så börja helst inte med en helklippning.

Hästar har ett bra minne så vänj dom försiktigt. Innan du börjar klippa kan det vara bra att låta hästen vänja sig vid ljudet från klippmaskinen. Om din häst är väldigt ljudkänslig kan du prova att stoppa öronproppar i öronen. Hogsta Ridsport säljer öronproppar både i foam material och svart garn. Men det är inte bara ljudet hästen brukar reagera på, utan också kylluften som maskinen blåser ut kan vara skrämmande eftersom hästar blåser ut luft för att signalera till flocken om en annalkande fara.

Avsluta alltid klippningen med att klippa på ett ställe som hästen inte uppfattar som obehagligt. Ge hästen rikligt med beröm och godsaker så klippningen blir en trevlig upplevelse, så det blir lättare nästa gång.

Tänk på att hästen ska stå på ett torrt underlag och att du använder skor med gummisula om du använder dig av en elektrisk klippmaskin. Om du skulle få en stöt av klippmaskinen, stäng genast av den och lämna in den för reparation innan du använder den igen. Genom att använda en jordfelsbrytare på sladden till saxen bryts strömmen direkt om något skulle gå fel.

Håll alltid elsladden bakom ryggen och se till att hästen inte kan kliva på den. En del hästar kan vara mer rädda för den ringlande sladden än för själva klippmaskinen.

 
Viktigt att tänka på innan du börjar klippa

En klippmaskin kan bli väldigt varm och det finns risk att man bränner hästen med klippskären. Det är därför viktigt att olja skären lite men ofta. Torra skär går tungt och överbelastar maskinen och både skär och klippmaskin blir snabbt överhettade. Blir skären trots allt heta kan du använda kylspray på skäret när maskinen är avstängd. Se också till att hela tiden hålla maskinen i rörelse (tänk lite som om du håller i ett varmt strykjärn). Ta paus och låt maskinen svalna om den känns het.

Klippmaskinen ska alltid hållas ren och smord. Medan du låter hästen vänja sig vid ljudet från maskinen kan du passa på att lyssna att den låter som den ska. Rusa den i några sekunder och olja in den med olja innan du börjar klippa. Om skären går trögt blir maskinen fort överhettad. Det är därför viktigt att även under klippningen göra rent och smörja in skären emellanåt.

Slöa skär kan göra att du nyper hästen i skinnet. Det blir ett ordentligt och smärtsamt nyp, som kan försvåra klippning av hästen i framtiden. Skären slits snabbt så det är en god idé att alltid ha något i reserv när du klipper.


Hur får man klippmaskinen att hålla länge?

Det första tipset är att investera lite i en klippmaskin av bra kvalitet med stark motor. De billigare maskinerna är oftast tillverkade i sämre material med dålig precision och har ofta en svagare motor. Det betyder att maskinen slits ut snabbare vid kontinuerlig klippning och dessutom riskerar att överbelastas/överhettas.

Det andra tipset är att läsa instruktionsboken noga. Följ anvisningarna, rengör motor och luftfilter, olja skär och maskin regelbundet så håller din klippmaskin längre. Och du slipper att stå med en trasig klippmaskin och en halvklippt häst. Renhållning är viktigt då smuts och hår som samlas i motorn kan leda till överhettning och motorhaveri. Bristande smörjning ger onödigt slitage och överhettning.

Om skären tuggar (vilket betyder att överskäret stannar ett ögonblick i vändläget) så kan du behöva justera trycket på maskinens spännskruv. Tänk på att aldrig spänna skären för hårt! Då kan de bli mycket varma och motorn på klippmaskinen bli onödigt ansträngd.

Förvara skären och klippmaskinen på en plats där det är torrt så inget rostar. Se till att skären är väl rengjorda och lite lätt inoljade. Hogsta Ridsport har et brett sortiment med olika tillbehör till klippmaskiner som t.ex. klippskär, klippmaskinsoljor och rengöringsmedel till skären.


 
Hur ofta ska man slipa skären?

Kvalitet på stålet har stor betydelse för klippningen och framförallt hur ofta du behöver slipa skären samt hur många gånger skären kan slipas om.

Man brukar säga att skär går att slipa ca.6–10 gånger men självklart beror det på stålkvalitet på skären. Slipa hellre ofta och lite än sällan och mycket så att skären alltid är vassa och klipper jämnt och bra. Tänk på att alltid lämna in både under- och överskär då de slits tillsammans. Blandar man med andra skär kan klippresultat bli sämre.


Hur viktigt är det att jag oljar skären vid klippning?

Det är jätteviktigt! Oljan lägger sig som en fin oljehinna mellan skären och underlättar klippningen. Smörj ofta med klippolja (ungefär var 10:e minut) under tiden som du klipper, så förlänger du både maskinen och skärens livslängd.


Hur många gånger kan jag klippa med nya skär?

Det beror helt på hur ren eller smutsig pälsen på djuret är. Grus sliter mycket på skären och gör dom snabbt slöa. För bästa resultat bör hästen tvättas dagen före klippning, täckas över natten för att vara torr och ren dagen efter. En päls med mycket grus kan resulterat i att man knappt kan klippa en hel häst. Med väl rengjord päls, utan grus och jord, så kan man klippa upp till tio gånger med samma skär.

 
Ett tips är att...

Ha en lång regnrock på dig när du klipper för att slippa all bortklippt päls på dina kläder.

Inlägget skrivet av Karin Olofson - 2021-05-27

Liknande artiklar

 • Sommarplågor som bits, sticks och suger blod!

  Men tack och lov har vi ett brett sortiment med produkter och material som hjälper till att hålla insekterna på säkert avstånd.

 • Vit, vitare, aldrig mer gul

  Här finner du produkter som är framtagna för att hålla din skimmel skinande vit med minimal insats.

 • Hur skyddar jag hästens ben bäst?

  Hästens ben är ömtåliga och bör skyddas för att undvika att bli skadade. Det är dock viktigt att du väljer rätt benskydd för rätt tillfällen.

 • Dressyrhästens dresscode vid tävling

  Här har vi sammanställt vilken utrustning som är tillåten att använda på din häst vid dressyrtävling.

 • Vad är tillåten tävlingsklädsel vid dressyrtävling?

  Vi förtydligar vilka riktlinjer som gäller för godkänd utrustning enligt Ridsportsförbundet tävlingsreglement inom dressyren.

 • Ut på tur, aldrig våt och sur

  Det finns ingenting som heter dåligt väder, bara dåliga kläder. Här reder vi ut begreppen så att du väljer rätt plagg till rätt tillfälle.

 • Förbättrad ledhälsa med kollagen och hyaluronsyra

  Genom att ge din häst med artros fodertillskotten kollagen och hyaluronsyra kan du minska risken för skador och slitage.

 • Hormonella utmaningar under brunst

  NAF Oestress är ett fodertillskott utvecklat för att ge stöd till ston som upplever besvärliga brunster.

 • Så fodrar du ditt dräktiga och digivande sto

  Våren är en spännande tid för många stoägare eftersom det är den tid på året det är dags för fölning.

 • Hästens pälsbyte

  Vill du veta mer om hästens näringsbehov vid pälsbytet? Här bloggar Jennifer från St. Hippolyt om ju detta ämne.

 • Färger påverkar

  De färger som vi omger oss med under vardag påverkar oss, vårt beteende och våra känslor. Vilka färg passar din häst personlighet?

 • "Code of conduct"

  För att kunna värna om våra hästar med kunskap, kärlek och respekt har en uppförandekod tagits fram av Svenska Ridsportförbundet.

 • Vi stödjer en Narkotikafri Skola 2021

  Hogsta Ridsport stödjer projektet Narkotikafri skola 2021 eftersom vi tycker att det är en självklarhet att skolan ska vara fri från droger.

 • Från stall till butik

  När du kommer på besök så kommer du se det, stallet alltså. Det är fortfarande en stor del i vår miljö, den fantastiska butiken är fortfarande som en del av Hogsta Ridanläggning, en underbar plats på jorden.

 • Åka på meeting

  Här får du tips på en riktig packlista, allt du behöver när du åker på meeting finns med. Kolla in Lo och Weltons bagage, när de åker till Holland

 • Emmelies Hästfestival - en festival för livet

  I februari 1993 somnade en liten flicka in efter två års kamp mot sin cancersjukdom. För att hedra hennes minne arrangerades en festival för livet!

Powered by Jetshop

Hej, vi använder cookies för att denna sajt skall fungera bättre för dig.

Läs mer här